Не подсвирквай, така ще останеш без пари!

Това суеверие тръгва от моряците, които плавайки през дългите месеци в океана често с дни оставали на едно място. По време на безветрие всички от екипажа – от капитана до юнгата, започвали да свирят с уста, за да извикат вятъра, а той да опъне платната.

Някои обясняват това с езическото поверие, че свирката вика злите духове. Затова в богатите къщи не се е разрешавало да се свири с уста, за да не помете внезапен порив на вятъра всичките семейни богатства.

Изберете подходящия момент

Подберете времето, когато ще се потопите в света на мистериите. Важно е да сте спокойни и уверени, да мислите позитивно. Най-подходящият момент за гадаене е преди залез-слънце, по пълнолуние, а не през нощта.
Денят също е от значение. В понеделник се пита за здраве и късмет. Ако имате любовни въпроси, потърсете отговорите им във вторник. В сряда се гадае на желания, свързани с бизнес, работа и учене. Четвъртък е подходящ ден за материално благополучие, така че можете да питате съдбата за всичко, свързано с финанси.
Петъкът и уикендът не са подходящи за никакви ритуали.

Спасовден

Според българските народни вярвания на 40-тия ден от Великден идват и самодиви. Те берат и се кичат с цъфналия в нощта срещу Спасовден росен. С него могат да се лекуват болните. Ето защо в навечерието на празника всички болни и недъгави хора отиват да преспят на росенови ливади. Те носят със себе си нова кърпа, зелена глинена паница с вода, нова зелена стомна, бъклица вино и погача. Това са дарове за русалиите – самодиви. Около тези поляни обикновено има извор с лековита вода, в която болните се измиват. През нощта всички пазят пълно мълчание до изгрева на слънцето. На сутринта се гадае за изхода от болестта по водата в зелената паница. Плува ли в нея цветец или листо, изходът ще е благоприятен, затова от водата трябва да се пие в продължение на 40 дни.