Внимание некръстени, погани дни!

Обикновено големите календарни празници се свързват в съзнанието на народа с появата на зли сили. Невидими в мрака те дебнат човека и причиняват много беди.

Особено опасни са дните между Коледа и Йордановден. Смята се, че светът е некръстен и се намира в границата между смъртта и възкресението, между старото и новото.  Добре е човек да си е у дома, за да не го срещнат караконджули и други страшни духове, които яхат човека, мушкат го хвърлят го в река. Караконджулите се страхуват от огън, пепел и кръст.
През тези дни жените не трябва да перат, особено с гореща вода. Не бива да си мият главите и да си плетат косите, за да не заболеят. Работата също трябва да се избягва. Деца не се кръщават. Не се преде, тъче, мете, бродира.

Бъдни вечер

Приготвянето на трапезата е от най-важните обичаи свързани с празника. На този ден се прави кръгъл хляб с кръст или малка пита със сребърна пара – “късмет”. На който се падне парчето с късмета, той ще бъде най-щастлив и богат през годината. На трапезата се слагат нечетен брой постни ястия. Седем – колкото са дните от седмицата или девет – колкото трае бременността на жената. Бъднивечерската трапеза се кади от най-възрастния човек в къщата. Прекаждат се и помещенията в двора и дома, за да се изгонят злите сили.  Най-възрастният човек в семейството разчупва питата. Първото парче е за Богородица, второто – за къщата. Следващите парчета са членовете на семейството, като най-малкият получава последното. На Бъдни вечер се извършват и различни гадания. Всеки си взема по един орех. Ако орехът след счупване е пълен, притежателят му няма да боледува през годината. Остатъкът от вечерята не се вдига през нощта, а се оставя на починалите. Съществува обичай по една хапка от всяко ястие да се оставя за покровителя на дома – най-уважавания починал близък.  Уважавайте традициите!

Изтеглете вашия късмет от нашата баница!
http://oracul.bg/banica.php

Игнажден

Тази година от 20 декември започват коледните и новогодишните празници. Казват, че на Игнажден в къщата трябва да влезе добър човек!
Православната църква почита св. Игнатий Богоносец, осъден на смърт заради християнската си вяра и хвърлен на лъвовете.  Според народното поверие това е и началото на новата година, затова го наричат Нов ден. Много е важно какъв човек ще влезе пръв в къщата – добър или лош, защото от това зависи каква ще е цялата година. Който пристъпи пръв прага на дома, се нарича “полазник”, домакинята му дава игнатово кравайче и той сяда начело на трапезата.
На този ден не се дава нищо в заем, за да се запази изобилието и плодородието в семейството.

Невероятна коледна изненада

За първи път от 38 години ще има пълнолуние на Коледа!

В коледната нощ ще е доста светло, защото се очаква тогава луната да достигне до пълната си фаза. Това не се е случвало от 1977 година или от точно 38 години. Ще имаме пълна луна, която да направи нощта светла и красива. Декемврийската луна наричана „студена луна“ или „луната на дългата нощ“ ще реализира своята пълнота на 25 декември в 6:11 часа.

Чакаме с нетърпение коледната луна и нека тя помогне за сбъдването на всички желания!

 

Суеверия за Коледа и Нова година

 

  • Всички неомъжени момичета трябва да си отделят първия залък от тяхното парче от питката от бъдни вечер и да си го сложат под възглавницата – когото сънуват през ноща за него ще се омъжат през следващата година.
  •  В новогодишната нощ трябва да сте с червено бельо, за да ви върви в любовта през новата година.
  • На масата на бъдни вечер трябва да има купичка с цели орехчета и всеки си избира по едно – ако е хубаво и здраво отвътре, значи ще ти върви през новата година.
  • Който кихне първи след полунощ на нова година, за него ще е първото агне, което се роди през новата година – може да го кръстят на него.

Разчистете дома си!

Домът е проекция на душата и тялото. Всичко, което се намира в дома ви, по някакъв начин е свързано с вашето подсъзнание, желания и бъдеще. Затова разхвърляната и мръсна къща е предпоставка за нещастен и беден живот. Не е добре домът ви да се превръща в склад за стари вещи. Това привлича негативната енергия и пречи на всеки вид промяна. Прочистете дома си от ненужните неща, за да имате късмет навсякъде и във всичко. Иначе енергията на дома ви ще е замърсена. Специалисти по фън шуй твърдят, че запазването на изхабени и скъсани вещи пречи на жените да се разделят с излишните килограми, внасят в живота на всички безпокойство и излишна нервност.

Разчистете!