Суеверия

Петък, 13-и

Петък 13-ти, наричан още “черен петък”. Според нумеролозите числото 13 “страда” заради неговата позиция след 12, което се смята за най-хармонично, за знак на съвършенство – има 12 месеца в година, 12 зодиакални знака, 12 богове на Олимп, 12 племена на Израел, 12 апостоли на Исус. Петък е денят, в който разпъват Исус. Суеверието вероятно има връзка и с лунно-слънчевия календар, който трябва да има по 13 месеца в някои години, докато Григорианският и лунният ислямски календар винаги имат по 12 месеца в годината. Немалко хотели са без 13-и етаж или 13-а стая. Във Формула 1 няма болид с номер 13. Улиците във Флоренция нямат номер 13. 12 и половина или 12А звучи доста по-нестресиращо. На 13 април 1970 г. експлозия на кислороден резервоар обърква плановете на совалката Аполо 13 за кацане на Луната.

 

Подарен часовник ти отмерва живота

Това суеверие идва в Европа от Китай. Зловещо е, но се смята, че с тиктакането си часовникът отмерва времето ти на земята и едва ли не е покана за твоето погребение. А да подариш часовник на гаджето или на жена си, означава също, че стрелките започват да отмерват времето ви заедно. За да се неутрализира ефектът на това поверие, е достатъчно за часовника да дадеш някоя монета. Това задължително се прави и ако ви подарят нож. Така се приема, че всъщност сте си купили въпросната вещ и отрицателното й въздействие се загубва.

Не празнувай 40-годишнина

Предупреждението важи особено за мъжете. Свързано е с мистиката на 40-те дни след смъртта, която се среща във всички религии. Честването на 40-ия рожден ден се смята за подигравка със смъртта и може да донесе на юбиляря болести и дори преждевременна смърт.

Конската подкова e символ на късмет

Подковата е може би най-известният талисман за късмет, успех, богатство в един дом и ритуалът със закачането на входната врата е популярен в цял свят. През Античността я сочат за свещен символ. Да “обуеш” коня, е струвало доста пари и хората са вярвали, че намирането на подкова е голям успех. Дори оприличават формата с тази на символа на египетската богиня на плодородието Изида. Турските народи пък виждат в нея полумесец, затова ѝ носила късмет. Китайците и индийците пък оприличават формата на подковата с извивките на свещената змия Нагендра. Келтите са смятали желязото за благороден метал, способен да предотврати нещастие. Намерена подкова се поставя на видно място вкъщи, за да привлича като магнит доброто. Смятало се, че подкованият кон е защитен от вещици и зли духове, тъй като желязото ги прогонвало. Подковата е сухопътен талисман, но ако се закачи към мачтата, над вратата на каютата или под палубата, то късметът ще е спътник и на кораба. Фрегатата на прочутия адмирал Нелсън е имала закачена на мачтата подкова.

Не палете 3 цигари от 1 огънче

Поверие гласи, че е на лошо да се палят три цигари от една кибритена клечка или от едно пламъче на запалка. Това става актуално през Първата световна война, тъй като през нощта пламъче служило за ориентир на врага и ставало мишена. Щом забележат началното огънче, те се подготвят за стрелба, прицелват се във втората запалена цигара и вече при изстрела третият пушач пада убит.

Черна котка да ти пресече пътя

Това е един от баналните примери на суеверие, който се среща у много народи. В древни времена котките са смятани за почти свещени животни. През Средновековието нещата се преобръщат на 180 градуса и в тях се припознава дявола. Това е епохата на епидемии, разнасяни от плъховете, а най-близо до тях стои котката, т.е. и двете животни са приносители на зарази и инфекции. Затова в западната култура черната котка е символ на лоша поличба. Хората вярвали в съществуването на вещици, които, за да се прикрият, се превръщат в черни котки. И ако ви мине черна котка път, то значи вещица ви пресреща, т.е. чакайте злини и проблеми. Черните котки са смятани за изгорени на кладата вещици през Инквизицията. И историята има пръст – по пътя за битката при Ватерло Наполеон попада на черна котка и, както знаете, претърпява поражение, което води и до рухването на империята му. В Англия обаче котката не се смята за предвестник на страдание, а напротив – на щастие. В Северна Африка черната котка е символ на добър късмет, а черното куче носи лош късмет. Черните врани също са смятани за лош знак.

 

Не яжте направо от ножа

Ядете ли направо с нож, ставате зъл и лош. Не вземайте и нож, който сте намерили, защото ще ви донесе само неприятности. Въобще се смята, че всяка чужда вещ, намерена на пътя, не трябва да се пипа и носи в дома, защото носи енергията на собственика, която може да е лоша. Подарят ли ви нож, платете го символично с монета – острите предмети се купуват, а не се приемат като дар. Ако падне нож на пода, чакайте мъж да дойде на гости. Думата “нож” не се изрича в морето, за да не пререже моряшкия късмет. Но моряците забиват нож в мачтата за късмет в плаването.

 

Разпиляна сол – ще има кавги

Днес солта е много евтина, но някога универсалната подправка се продавала на цената на златото. Солта била показател за благополучието на едно семейство и я слагали на масата само когато гостували най-знатни гости. Разсипването на сол се приемало като върха на разточителството, а също и за неуважение към домакините. Битуват няколко версии за поверието, че солта носи нещастие. В картината от Леонардо да Винчи “Тайната вечеря” Юда Искариотски е изобразен с обърната солница пред себе си. Много етимолози смятат, че този детайл е причина за суеверието. Но солта присъства в религиозните церемонии и много преди Юда. В някои източни страни дори са правили т.нар. солени договори – вождовете сключвали съюз, като поръсвали сол в устата си.

Счупеното огледало е на нещастие

Това е едно от най-разпространените суеверия. Някои даже говорят, че разбито огледало вещае 7 години нещастие в дома. Или на колкото парчета се е разбило огледалото, толкова години вещае нещастие в любовта. Смята се, че огледалото поема част от енергията на човека, който всекидневно се оглежда в него. Особено вечерно време. Пред огледалото той невинаги е в добро разположение на духа, понякога е сърдит, обиден или направо озлобен, затова счупеното огледало освобождава напластената от години негативна енергия и в семейството започват неприятности. Предлолага се, че това суеверие възниква от древните представи за отражението на човешката душа. И душата заедно с огледалото се разпръсква на парчета, страда и човек или умира, или се лишава от възможността след смъртта си душата му да отиде на небето. Този предразсъдък се корени в Средновековието. Първите стъклени огледала се появяват във Венеция и са много скъпи. За да се заставят девойките на заможните родители, а и техните селски слугини, да боравят внимателно със скъпото огледало, било измислено и поверието – счупиш ли го, чака те нещастие.

Не минавай под стълбите

Преминаването под стълбите, опрени на стената, по целия свят се приема за лоша поличба, така че повечето хора, които са наясно с признаците, опитват по всякакъв начин да я избегнат. Някои вярват, че опряната на стената стълба, стъпила на пода, образува триъгълник, който е олицетворение на Светата Троица. А преминаването оттам прекъсва баланса и нарушава хармонията.

Почукай на дърво

Мнозина извършват този прост ритуал почти механично по няколко пъти на ден, за да предотврати беда или да се развалят уроки. Смята се, че като чукне на дърво, човек се защитава от посегателства. Затова в някои страни за сигурност хората дори носят в чантата си малко парче дърво. Суеверието идва от древността, когато нашите предци са вярвали, че добрите духове живеят в дървета и по всяко време могат да ги извикат на помощ с почукване. Но освен езическото обяснение има и религиозен смисъл. Старите християни вярвали, че като докоснат повърхността на дърво, те викат на помощ Исус, Който е бил разпънат на дървен кръст. Оттук е и обичаят беглец да търси закрила в Църквата. В мига, в който той докосне дървената порта на храма, се смята за спасен и църквата го взема под закрила.

Гадания с треви

Mоже да научите любопитни неща за бъдещето чрез гадаенето с растения.

Гадания със стръкчета трева
Ако искате да научите повече за
близкото бъдеще, са ви нужни пет
стръкчета трева. Закачете ги вкъщи,
до леглото – там, където е възглав-
ницата. Нека останат така три дни –
тогава вече можете да тълкувате.
Ако повечето тревички (поне 3)
почти не са изсъхнали, ви очакват
щастие и късмет.
Ако всички тревички са изсъх-
нали и са променили формата си
(извили са се или са се сбръчкали),
значи ви очакват промени в живота.
В случай че една тревичка е
паднала или се е скъсала, очаквай-
те неприятности и проблеми със
здравето.

Дори с две тревички можете да
погадаете за любов. Първата тревичка е
вашата, втората – на любимия.
Ако и двете тревички са оста-
нали свежи – вашите чувства са
силни и нищо не ги застрашава.
Ако вашата тревичка е изсъх-
нала, а другата – не, то скоро ще
разлюбите този човек. Ако пък
тревичката, която сте нарекли на
вашия партньор, изсъхне, а вашата
– не, значи той ще ви разлюби.
Може и двете тревички да из-
съхнат, но да не променят формата
си – тогава още дълго ще сте заедно.
Най-вероятно отношенията ви ще
стигнат до брак. Понякога тревичките изсъхват
и се извиват така, сякаш се стремят
една към друга – тогава ви очаква
щастие и взаимна любов.
Разделят ли се при съхненето
двете стръкчета трева в двете посо-
ки, ви очаква скорошна раздяла.

Забавно гадаене с тюркоазени мъниста

 

Този обичай е характерен за младите момичета в Индия, които искат да разберат за какъв мъж ще ги оженят.

Тюркоазеният камък има три цвята: бял, син и зелен.

Най-добре е да вземете три или пет  мъниста заедно при пълнолуние, през нощта. Вземете три тюркоазени мъниста – бяло, синьо и зелено. Поставете мънистата в малка торбичка с малка дупка и  я хвърлете възможно най-високо над главата си.

Ако паднат от дупката  бяло мънисто, това означава, че ще се омъжите за човек по-млад от вашата възраст, ако е синьо – вие ще сте на една и съща възраст, а ако е зелено – ще се омъжите за по- стар човек.

Възможно е няколко топчета да паднат от торбата заедно.

Можете да тълкувате това по различни начини. Ако всички мъниста паднат, момичето ще може да избира младоженеца от няколко.

Ако паднат зелено и синьо, това означава, че след като остане вдовица,  ще се ожени за втори път.

А синьо и бяло означават – съпруг и любовник. 🙂

Стилните комбинации за всяка зодия през 2018

Кои цветове ще ви носят късмет според зодията
през 2018 г.

Овен
Жената Овен е интересна личност. Тази година е добре да заложи на контрастите и удобството. Идеален вариант е комбинацията от
панталони от деним с артистична блуза в бохо стил.

Телец
Изисканост и висока класа, такова трябва да е облеклото на Телците през 2018 г. Задължително е да има шапка – голяма и аристократична.
Черният цвят и дългите връхни дрехи допълват визията.

Близнаци
Стилът кежуал е идеален за Близнаците. С едно малко уточнение – да има и няколко шик елемента. Такива могат да бъдат обувките тип балеринки и стилният тренч.

Рак
Много дълга рокля с флорален десен, в свежи летни цветове. Колкото по-жизнен е тоалетът, толкова повече късмет ще носи на представителките на този знак.
Лъв
Тази година Лъвиците се налага да се откажат от любимите си поли и рокли и да заложат на панталони. Другият важен акцент в облеклото им ще са цветовете, които трябва да са силни, доминиращи.

Дева
Деним, деним, деним… Това е ключовата дума, на която трябва да се подчини гардеробът на дамите от знака. Колкото по-бунтар ски са съчетани отделните елементи от облеклото, толкова по-добре.

Везни
Дискретен шик и загатната чувственост е късметлийската комбинация за тази година за представителките на този знак. Полите се съчетават със секси блузки.

Скорпион
Родените в този период на годината трябва да заложат на изисканите делови облекла с изчистен силует и светли, пастелни нюанси.
Позволен е един по-фриволен елемент, но не повече.

Стрелец
Бохемският стил е перфектният избор за 2018 г. Той дава чудесна възможност дамите от този знак да разкрият творческия си потенциал при комбиниране на различните елементи.

Козирог
Нежни цветове, повлияни от летни изкушения, ще диктуват избора на Козирога тази година. Задължителният елемент към тях е пуловер или жилетка…

Водолей
Зимата вдъхновява родените под този знак. Късмет тази
година ще им носят не конкретни дрехи,  аксесоари,
типични за студеното време: шапки, шалове, ръкавици.
Задължително в поне няколко цвята.

Риби
И Рибите е добре да заложат на необичайни комбинации.
Тази година късмет ще им носят полите от 60-те години, съчетани със съвременни тишърти със забавни надписи.

Лесни гадания у дома

Понякога не може да вземете еднозначно решение сами. Имате нужда от напътствие от съдбата. Предлагаме ви няколко изпитани гадания, лесни за изпълнение удома.

 • Гадае се на здрачаване. Между 17 и 19:30 часа.
 • Добре е да бъдете сами в стаята, с изключен телевизор.
Гадание на пламък
Вземете няколко свещи и си намислете същия брой желания или опасения, като предварително запишете всяко на лист хартия. Например сватба, загуба, богатство, запознанство и т.н. Подложете хартийките под свещите. Изричайки желанията си наум, запалете едновременно всички свещи. Която от тях изгори напълно най-бързо, това желано събитие ще се случи първо.
Запалена свещ
Можете да използвате магическите свойства на свещта и без да сте гадатели. Налегнали са ви тъжни мисли или мислите постоянно за конкретен належащ проблем? Запалете восъчна свещ! Гледайте три минути пламъка и мислете за проблема. Трябва в съзнанието ви да се яви начинът за решение. Това е вид медитация. Пречистващата сила на огъня ще изясни мисълта ви.
Свещи е хубаво и да се подаряват. Подарявайки свещ, ти сякаш даваш на близкия си човек топлина от своето сърце.
Гадание по книга
Вземете някаква дебела книга. Задайте въпроса, който най-много ви интересува по възможно най-конкретен и ясен начин. След това напишете на хартия номер на страница и реда отгоре или отдолу. Намерете нужния текст и се опитайте да го разтълкувате според обстоятелствата.
Успех!

Гледането на кафе

Гледането на кафе е древно изкуство и умения за прогнозиране на бъдещето чрез разчитане на това, което е “записано” в кафето. Това изкуство произлиза още от Китай, a в Европа на тази традиция специално внимание са отделяли древните римляни, където все още продължава да се поддържа традицията и до днес. За да сте добър “четец” на кафе, са ви нужни няколко неща: добра интуиция и познаване на символите. Картините които се образуват от утайката на кафето са показател за миналото, настоящето и бъдещето на човек. Когато се отпива от кафето ние предаваме нашите емоции – напрежение, проблеми. Отваря се канал на информация между пиещия кафе и утайката, когато чашата се обърне и се отече течността се появяват причудливи форми и фигури, които биват разгадани.

1. чашата кафе трябва да държите в дясната си ръка, докато пиете кафето и вътрешността на чашата е желателно да бъде бяла за по-лесно четене.

2. Според някои методи, желателно е кафето да се изпие в 3 до 7 глътки и чашата обръщате, като завъртите от дясно на ляво.

3. В никакъв случай не бива чашата да завъртате няколко пъти. Така ще се унищожат цифрите.

4. ” Четецът “държи чашата дръжката да е от дясната страна.

Частта на чашката, където се намира дръжката, представлява личността на която се гледа. Първата половина от лявата страна (гледано от дръжката) представлява настоящето и близкото минало, а втората половина е близкото бъдеще. Дясната страна показва партньора.  На дъното на чашата се намират проблемите и нещастните области на живота.

1. Ако чашата е пълна с ясни цифри, става дума или за динамичен човек или за човек, който в момента се намира в бурен етап от живота.

2. Ако чашата е пълна с дребни и доста точни цифри става дума за проницателен и хитър човек, който знае точно какво прави. Всеки негов ход е планиран.

3. В близост до дръжката също се чете и миналото и настоящето на семейството на лицето, на което се гледа.

4. В никакъв случай не трябва да се пренебрегва размера на символите. На големите символи обръщайте специално внимание.

5. Ако утайката в чашата е тъмно-кафява на цвят и е непрзрачна, става дума за самоуверена личност.

6. Ако утайката е в светло-кафява на цвят и е прозрачна, личността е доста разстроена и недоволна. Психологически погледнато, по природа е доста емоционална и чувствителната личност.

7. Не трябва да се тормозите ако на пръв поглед всичко ви изглежда като един голям безпорядък. Умението на гадаене на символите идват с течение на времето.

8. Важно е да свързвате символите един с друг. По този начин ще достигнете едно пълно обяснение и ясна картина за това, което чашата има да каже за личността на която се гледа.

Има и по-лесен начин разбира се  http://oracul.bg/coffe.php

 

Изберете камък и вижте какво разкрива за Вас!

1 – Опал – Обичате да се усамотявате. Шумният и натоварен живот не е за вас, предпочитате да оставате сами със себе си и с любимия човек, далеч от забързания свят.
 
2 – Малахит – Очакват ви много промени в личен, духовен и професионален план. Възможно е в живота ви да се появи нова любов. Време е да преосмислите приоритетите си и решенията, които взимате.
  
3 – Слънчев камък – Вие сте оптимист по душа. Очакват ви светло бъдеще, защото гледате на живота от добрата му страна. Лесно пленявате хора с вашето настроение и слънчев характер.
4 – Махагонов обсидиан – Време е да отърсите от старите навици и да промените живота си. Не позволявайте на завистта да ви заслепи и бъдете благодарни за късмета, който имате до момента.
5 – Хаулит – Надарени сте с много силна чувствителност. Сякаш вашите предци ви съветват и ви помагат в живота. Имате силна връзка с миналото и то ви помага да постигате целите в живота си.
 
6 – Яспис – Обичате да се забавлявате и да грабите с пълни шепи от живота. Постоянно търсите приключения и авантюри, и бързо и лесно създавате нови приятелства. Вие сте душата на компанията!

Пожелай си правилно!

Една притча за това колко е важно да знаем какво искаме и да го формулираме точно и ясно…

– Служба по изпълнение на желанията, слушам.

– Желание: мъж. От обитателка номер А1Д8К6.

– Какъв мъж иска тази обитателка?

– Надежден. „Каквото и да се случи, винаги да бъде до нея.“

– И това ли е всичко?

– Да.

– Никаква фантазия няма тази жена… Добре, записвам си – в следващия си живот ще се роди със сиамски близнак.

– Служба по изпълнение на желанията, слушам.

– Номер К18Р3Б46 иска дете.

– Какво дете?

– Каквото и да е…

– Пол? Външност? Какви таланти да оставим от предишния му живот?

– Ами… ъъ… няма информация…

– Тогава – без оплаквания. Следващият.

– С4Ж9Ф1 има нужда от пари.

– Сума?

– Двеста хиляди.

– Защо точно двеста?

– Просто така иска.

– Изпращаме сто. Да се научи да иска по-аргументирано. Следващият.

– Номер Р2000Б14Х9. Желание: Бяло котенце с черни петна и черни лапички – като чорапчета. И със сърчице на главата. Да бъде гальовно и ласкаво и да могат да си спят заедно. Причина: иска да има с кой да си играе.

– Готово, изпълнено е. Явно децата са много по-съобразителни… Слушам желанието на следващия.

– За Ф30М6Ч1 – хубав живот.

– Какво означава за нея „хубав живот“?

– Нещо голямо, ярко, светло…

– Първото, което ми идва на ум е ядрен взрив. Отказваме! Ама че мърлячи! А после пак ще роптаят, че желанията им не се сбъдват. Не умеят дори да поискат нещо…

Източник: fit4brain

Погледни в бъдещето сега!

На човек винаги му е интересно да гледа в бъдещето си .
Трябва само да изберете карта и да видите прогнозата!
Толкова е интересно, това което ви очаква!

Карта №1
Ако изберете карта №1, то много скоро за вас ще настъпи изключително добро време, през което не ви очакват някакви по-особени проблеми и трудности. За вас, всичко ще се подрежда така, както вие самите искате. Важно е да не забравяте за позитивното настроение и да вярвате в доброто!

Карта №2

Ако изберете карта №2, тогава трябва да знаете, че всичко с което се захванете през тази година, трябва да се направи от вас лично, ако искате да има успешен финал. Няма нужда да разчитате на външна помощ.
Не трябва да проявявате лекомислено отношение към събитиятаоколо вас! Успокойте се и постъпвайте във всичко така, като ви подсказва вашата интуиция.
Карта №3
Ако изберете карта №3, в скоро време ще се почувствате буквално на върха. Нещата ще се оправят и не е необходимо да се притеснявате за нищо. Ще почувствате, че най-накрая сте достигнали това, към което сте се стремили. Опитайте се да се обграждате с хора, които са искрени с вас и ви желаят добро. В крайна сметка, само тогава ще можете да получите от съдбата всичко, които тя е готова да ви предостави.

Карта №4

Ако изберете карта №4, благодарение на вашето остроумие, бързина и рационалност ще можете бързо да се придвижите към мечтаното. Всичко, което някога сте искали или все още искате може да се реализира. Въпреки това, не трябва да надценявате своите възможности!
Възползвайте се от съветите на по-компетентен човек, който може да ви помогне и не се колебайте да приемете неговата помощ.

НОВОЛУНИЕ В ТЕЛЕЦ

Новолунието има силата да сбъдва желания. Не пропускайте никога този магичен момент!

КАКВО ДА СИ ПОЖЕЛАЕМ, КОГАТО НОВОЛУНИЕТО Е В ТЕЛЕЦ?

Разбира се, на първо място поставяте своите най-съкровени желания. Ето  още идеи и сфери, които ще ви помогнат да формулирате нови желания.

 • ПАРИ
 • МАТЕРИАЛЕН КОМФОРТ
 • СОБСТВЕНОСТ
 • ПРИТЕЖАНИЯ
 • СТАБИЛНИ УСТОИ
 • УПОРИТОСТ
 • НАПРЕДВАНЕ СТЪПКА ПО СТЪПКА
 • ЦЯЛОСТНОСТ
 • ПОСТОЯНСТВО
 • ТЪРПЕНИЕ
 • СИГУРНОСТ
 • ДОВЕРИЕ
 • СТАБИЛНОСТ
 • СЪЗНАВАНЕ НА ЛИЧНИТЕ НУЖДИ
 • ПОСТАВЯНЕ НА ПОДХОДЯЩИ ГРАНИЦИ
 • ЗДРАВИ ЦЕННОСТИ
 • РЕШИТЕЛНОСТ
 • СЕБЕПРИЕМАНЕ
 • ЧУВСТВЕНИ УДОВОЛСТВИЯ
 • ФИЗИЧЕСКИ КОМФОРТ
 • АРОМАТИ, МАСАЖ, ВКУСОВЕ
 • ПРИЗНАТЕЛНОСТ
 • БЛАГОДАРНОСТ
 • НАЙ-ОБИКНОВЕНИ ФИЗИЧЕСКИ УДОВОЛСТВИЯ
 • ХАРМОНИЯ С ПРИРОДАТА
 • ЗАДОВОЛСТВО
 • ПОСТОЯНСТВО
 • ТЪРПЕНИЕ
 • СЛЕД НОВОЛУНИЕ МОЖЕТЕ ДА ЗАПОЧНЕТЕ И НОВО ЛЕЧЕНИЕ. ТОЗИ ЗОДИАКАЛЕН ЗНАК УПРАВЛЯВА СЛЕДНИТЕ ЧАСТИ НА ТЯЛОТО, ФИЗИОЛОГИЧНИ ПРОЦЕСИ И ЗАБОЛЯВАНИЯ:
 • ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА
 • ГЪРЛО, БРАДИЧКА И ВРАТ
 • ГЛАС И ГЛАСНИ ВРЪЗКИ
 • КАШЛИЦА

НЕКА СЕ СБЪДНАТ ВСИЧКИ ВАШИ ЖЕЛАНИЯ!